Welkom bij
WEDSTRIJDREGLEMENT
Dit Wedstrijdreglement is aangenomen op de Algemene Ledenvergaderingen van BC Culbertson en Sans Fumer I van 29 augustus 2023 en treedt in werking per 1 september 2023.
Inhoudsopgave
Artikel 1 Begrippen. 2
Artikel 2 De speelavond. 2
Artikel 3 Afmelden bij absentie. 2
Artikel 4 De ronde. 2
Artikel 5 Deelname aan competities en wedstrijden. 2
Artikel 6 Nieuwe paren. 3
Artikel 7 Vorming gelegenheidspaar. 3
Artikel 8 Spel en regels. 3
2.1 ALGEMENE PAREN COMPETITIE.. 3
Artikel 9 Het “Ranking” systeem… 3
Artikel 10 Paar valt uiteen. 4
Artikel 11 Score gelegenheidspaar. 4
Artikel 12 Clubkampioen-paren. 4
Artikel 13 Slembeker. 4
Artikel 14 Ranking / grootste stijger. 4
2.2 VIERTALLEN COMPETITIE.. 5
Artikel 15 Samenstelling teams. 5
Artikel 16 Niet op komen dagen. 5
Artikel 17 Invallers. 5
Artikel 18 Wedstrijdschema. 5
Artikel 19 Viertallen kampioen. 5
2.4 Zomercompetitie.. 5
Artikel 20 Protest tegen de uitslag. 6
Artikel 21 Protest tegen een arbitrage. 6
Artikel 22 Beroep tegen de uitspraak van de protestcommissie. 6
Artikel 23 Geen alternatieve protestmogelijkheid. 6
Het wedstrijdreglement regelt de competities en het spelen van wedstrijden van de vereniging in overeenstemming met het Huishoudelijk Reglement en is daarop een verbijzondering.
“Voorzitter TC (Wedstrijdleider genoemd in statuten)”, “VzTC”, de functionaris welke zitting heeft in het bestuur met als titel Voorzitter TC.
“Wedstrijdleider”, “WL”, de functionaris welke tijdens een speelavond daadwerkelijk belast is met de leiding.
“Wedstrijdkalender”, het overzicht van de te spelen competities, periodes en zittingen, zoals gepubliceerd op de website van de vereniging, https://30010.bridge.nl .
“Speler ranking”, de score toegekend aan een speler door het ranking systeem ter aanduiding van de speelsterkte van die speler.
“Paar ranking”, de score toegekend aan een paar door het ranking systeem ter aanduiding van de speelsterkte van dat paar. Dit is de som van de “speler ranking” van de twee spelers die samen het paar vormen.
De speelavond is op dinsdag en begint om 19.30 uur, tenzij vooraf anders is medegedeeld. Iedere speler dient tien minuten voor aanvang van de speelavond aanwezig te zijn om de loopbriefjes in ontvangst te nemen en neemt vijf minuten voor aanvang plaats aan zijn eerste speeltafel.
Indien een paar of team niet aan een speelavond kan deelnemen dient men zich vóór 18.00 uur van de speeldag af te melden op het vastgestelde afmeldadres. Dit adres staat vermeld op de website.
De klok wordt ingesteld op een gemiddelde van zeven en een halve minuut per spel. Vijf minuten voor het einde van de ronde gaat als waarschuwing een zoemer. Op dit moment behoort iedereen met het laatste spel bezig te zijn. Er mag niet meer worden begonnen met een nieuw spel (dat spel wordt al “NG” genoteerd). Als deze vijf minuten verstreken zijn, gaat er een zoemer en wordt er na aankondiging door de WL gewisseld. De tijd hiervoor is twee minuten waarna de volgende ronde officieel is begonnen.
Om deel te nemen aan de wedstrijden en competities dienen de leden zich vooraf aan te melden als paar dan wel viertal (4 t/m 6 personen). Paren hebben een continu karakter tot op het moment dat een paar aan de TC meldt dat zij stoppen als paar.
Een nieuw paar gevormd door twee leden wordt ingedeeld op basis van hun gezamenlijke ranking (de “Paar ranking”). Voor een nieuw lid wordt de “Speler ranking” ingeschat door de TC. Doorgaans wordt aangenomen dat de nieuwe speler dezelfde speelsterkte heeft als zijn partner. Desgewenst kan ook een driemanschap worden gevormd.
Indien een lid van een paar verhinderd is, kan de partner een gelegenheidspaar vormen met bij voorkeur een ander geschikt lid van de vereniging. Het gelegenheidspaar dient voor het begin van de speelavond bij het afmeldadres bekend te zijn. Indien er geen geschikte partner beschikbaar is, kan men met een gast (zoals beschreven in het huishoudelijk reglement) spelen, mits dit geen aanzienlijke versterking is. Dit ter beoordeling van de wedstrijdleider, bij twijfel zal de wedstrijdleider de TC raadplegen.
Gespeeld wordt volgens de geldende spelregels van de Nederlandse Bridge Bond (NBB) en haar richtlijnen voor clubcompetities.
Systeemkaarten zijn verplicht in alle speellijnen en dienen ongevraagd aan de tegenstander ter beschikking worden gesteld. Alerteer- en stopregels zijn in alle speellijnen van toepassing. Bij iedere onregelmatigheid moet de arbiter worden geroepen.
Gedurende het clubjaar worden de volgende competities gespeeld:
De algemene richtlijnen en regels voor deze wedstrijden en competitievormen zijn in dit wedstrijdreglement vastgelegd. Daarnaast bestaat de mogelijkheid dat de TC in overleg met het bestuur andere spelvormen laat spelen, zoals b.v. topintegraal wedstrijden.
Alle competities worden met door de computer gedeelde spellen gespeeld.
Doel van de paren competitie is het behalen van het clubkampioenschap waarbij gespeeld wordt volgens het “Ranking” systeem.
Deelnemende paren spelen naar sterkte in lijnen, te weten de A-lijn, de B-lijn, de C-lijn, enz. Een lijn moet minstens 6 tafels bevatten, bij 12 tafels of meer 2 lijnen, bij 18 tafels of meer 3 lijnen, bij 24 tafels of meer 4 lijnen
De A-lijn is de sterkste lijn. In dit systeem is de ranking van een speler het rekenkundig gemiddelde van de laatste vijf (of minder als men nog niet zo vaak gespeeld heeft) ranking scores. Zodra na vijf scores een nieuwe score ter beschikking komt vervalt de oudste score. De ranking van een paar is de som van de ranking van de betreffende spelers. Alle behaalde scores tellen mee en tellen per individu.
Wekelijks wordt de uitslag per lijn van de vorige speelavond gepubliceerd. Tevens kan na iedere speelavond de nieuwe ranking van de spelers en de (voorlopige) tussenstand van het clubkampioenschap worden ingezien via de club website (https://30010.bridge.nl).
Het “Ranking” systeem gaat door van het ene in het andere clubjaar. De beginstand van een jaar wordt bepaald op basis van de eindstand van vorig jaar.
Zie voor de exacte werking van het “Ranking” systeem de beschrijving op de website.
De indelingsmethode op een speelavond binnen een lijn is random.
Als de samenstelling van een paar wijzigt dient dit te worden gemeld aan de TC. Beide spelers behouden hun individuele Speler-ranking.
De Ranking score, behaald door een gelegenheidspaar, telt voor iedere speler afzonderlijk mee voor het vaststellen van zijn Ranking, maar niet voor het clubkampioenschap.
Clubkampioen-paren van het jaar is het paar dat ten minste 2/3 van het aantal zittingen in het seizoen in dezelfde samenstelling is uitgekomen en daarbij de hoogste gemiddelde gezamenlijke ranking score heeft behaald. De exacte wijze waarop de hoogste gemiddelde gezamenlijke ranking score wordt berekend is vastgelegd in/wordt bepaald door het Ranking systeem. Bij een gelijke gemiddelde score zijn allen met die score ex aequo kampioen.
In de Parencompetitie wordt de slemladder bijgehouden voor de individuele leden van ieder paar. Voor ieder geboden en gemaakt klein slem worden 2 punten gegeven en voor een geboden en gemaakt groot slem 5 punten. Voor een geboden en niet-gemaakt slem wordt 1 punt afgetrokken. De slemladder wordt berekend voor elk clublid, ongeacht de samenstelling van de paren.
De ‘grootste stijger’ wordt bepaald door het vergelijken van het Ranking gemiddelde
(= Clubkampioenschap Individueel) van einde vorig seizoen met die van einde huidig seizoen. Dit geldt uitsluitend voor leden die minimaal 2/3 van de zittingen hebben meegespeeld.
Per jaar wordt er één of meerdere viertallencompetities op de wedstrijdkalender geplaatst. Indien in een clubjaar meerdere viertallencompetities worden gespeeld, dan dienen per competitie teams te worden geformeerd. Indien mogelijk worden 2 of meer poules gevormd ingedeeld volgens de actuele ranking.
Een team bestaat uit 4 tot en met 6 personen. Ieder team heeft een captain die ervoor verantwoordelijk is dat zijn team alle avonden met tenminste 2 paren aantreedt.
Kan een team op een bepaalde speelavond niet spelen dan heeft de teamcaptain de plicht om de wedstrijdleider tijdig, doch uiterlijk 18.00 uur, mee te delen dat zijn team niet kan komen opdagen. Het team behaalt voor de desbetreffende wedstrijden volgens de BYE regeling het eigen gemiddelde met max. 8 WPs per zitting.
De teamcaptains dienen zelf voor invallers te zorgen. Invallers zijn bij voorkeur leden van de vereniging. Indien geen geschikte invaller in de vereniging kan worden gevonden, mag een gast invallen.
Het wedstrijdschema voor de viertallencompetitie wordt vastgesteld door de TC (zoals aantal spellen en aantal wedstrijden per avond), waarbij een team slechts één keer tegen een ander team speelt, tenzij dit niet anders kan.
Kampioen (per poule) is het team (viertal) dat de meeste Victory Points (VP) heeft behaald. Als teams gelijk eindigen wint het team dat de meeste matchpoints (IMP’s) heeft behaald. Als ook dit gelijk is zijn alle teams ex aequo kampioen.
De zomercompetitie wordt, bij voldoende deelname, in minstens twee lijnen gespeeld. In principe worden de lijnen op sterkte ingedeeld. Voor de Zomercompetitie is er geen afmeldingsverplichting en worden de resultaten individueel bijgehouden. Om mee te kunnen dingen naar de titel “Zomerkampioen” moet er in ieder geval 8x worden meegespeeld. Speelt u meer dan 10 keer mee dan tellen alleen de beste 10 scores mee. Niet-leden kunnen meespelen tegen een vergoeding.
Op de clubavond wordt de uitslag bekend gemaakt. Protesteren tegen de uitslag is mogelijk tot 24 uur na het bekend maken van de uitslag.
Een protest tegen een arbitrage moet dezelfde clubavond (en uiterlijk binnen 15 minuten na het laatst gespeelde spel) te worden aangemeld bij de WL. De WL zorgt ervoor dat het volledig ingevulde en door beide partijen ondertekende protestformulier (op website) zo snel mogelijk bij de protestcommissie komt. De protestcommissie wordt samengesteld door de TC (in ieder geval geen betrokken spelers en geen betrokken arbiters) en zal indien mogelijk nog dezelfde avond een uitspraak doen.
Er is beroep mogelijk tegen de uitspraak van de protestcommissie. Het indienen van een beroep dient binnen 24 uur na uitspraak van de protestcommissie kenbaar gemaakt te worden, onder betaling van een bedrag wegens beroepskosten zoals vastgesteld door de NBB (in 2023 is dat 25 Euro).
De WL legt het beroep voor aan de NBB. De uitspraak van de NBB is bindend en zal schriftelijk worden vastgelegd. De NBB beoordeelt bovendien of een beroep zinnig geacht wordt. Indien het beroep zinnig geacht wordt, vindt er restitutie van het protestgeld plaats.
Bij de afhandeling van een protest dan wel een beroep hiertegen, is het niet toegestaan dat er van bovenstaande procedure wordt afgeweken. Afwijken van de procedure zal aanleiding zijn tot het niet ontvankelijk verklaren van het protest dan wel beroep.
In gevallen niet voorzien in dit reglement beslist de technische commissie (TC). Hiertegen is beroep mogelijk bij het bestuur.
Afgelopen weekend was het de laatste speeldag van de parencompetitie in de tweede divisie. Ella van...
Je dient lid van deze club te zijn om dit bericht te bekijken. Al lid? Inloggen
De NBB heeft een app ontwikkeld waarin al je persoonlijke bridgegegevens staan. Je kunt...